2 Kasım 2014 Pazar

Oyun "Herşeyle"

01 Kasım Cumartesi günü Arena A.V.M.'de çocukları ile keyifli bir oyun deneyimi yaşamak isteyen ailelerle buluştuk. Bir bebek arabasını çocuklar nasıl bir oyuncak olarak görmek istediklerini ebeveynlerine söyledi. Sonra çocuklar, anne babalar ve öğretmenlerimiz işe koyulduk. Sevimli bir köpek yuvası, roket, araba ve fantastik bir masal dünyasına dönüştü bebek arabaları. Ve ailelerimiz bir kez daha fark etti ki değerli olan oyuncağa verilen para değil, oynamaya yüklenen anlam.

Aşağıdaki yazı da bu etkinliğin Harika Oyun Programı felsefesini anlatmaktadır:

Endüstriyel oyuncakların çocuk dünyasına girmesi yaklaşık 150 yılı buldu. ‘Seri üretim, moda olan, plastik, Çin malı’ oyuncakların her eve girmesi ise globalleşen dünya ile birlikte yaklaşık 30 yılı buluyor.
Çok iyi biliyoruz ki oyuncak bir tüketim nesnesi oldu. Üretilirken çocuğun gelişimsel ihtiyacından çok, talep edilen olması/çok satması asıl hedef. Bu hedefe varmak için üreticiler medyayı, hediye etme ritüellerini, istedikleri biçimde yönlendiriyorlar.
Biz aileler de çocuğumuzun oyuncağının değerini bilmemesinden şikayet ediyoruz.
Oyuncağı bir rüşvet olur görürsek “sana bu oyuncağı alırım ama…”, kendimizden uzaklaştırmak için kullanırsak “İşim var, git odanda oyuncaklarınla oyna.”; çocuğun oyuncağına yüklediği değerden de şikayetçi olmamalıyız.
Endüstriyel oyuncakları çocuklar kendileri talep etmedi. Çocuklar da üretmiyor. Çocuklar zaten var olduklarından beri etraflarındaki her şeyi oyuna-oyuncağa çevirme becerisindeler. Ve tabii ki insanlık tarihi boyunca ebeveynler de çocukları için oyuncak yapma tecrübesindeydi. Ta ki endüstri devrimine kadar!
Şimdi kıyaslayalım, hangisi daha değerli?
Çocuğunuzla birlikte hayal edip dönüştürdüğünüz, ürettiğiniz ve emeğinizi verdiğiniz bir oyun materyali mi? Endüstriyel bir oyuncak mı?


Harikalar Diyarı’nda oyun “HERŞEYLE”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder