29 Haziran 2020 Pazartesi

Okullarda Oyun Kültürü Atölyesi İçeriği


Okullarda Oyun Kültürü atölyesi içeriği 1 O x 4 H olarak formüle edilmiştir. Atölyenin hedefi öğretmenlerin okul ekosisteminde oyunla barışık tutum geliştirebilmeleri ve oyunu hem ders içi süreçlerde kullanabilmeleri, hem de bir hak olarak serbest oyuna dair doğru tutumlar geliştirebilmeleridir.

Oyun Herkesle: Okullarda farklı yaş gruplarından öğrencilerin de birlikte oyunlar oynayabileceği ve bu dikey ilişkilerin de hem öğrenciye hem de okul kültürüne yönelik yararları tartışılır. Dikey ilişkilerin geliştirilebileceği tasarımsal oyun örnekleri paylaşılır.
Örnek oyun: Önümüzdeki yıllarda drone ulaşımı ile birlikte yaşadığımız binaların işlevselliklerinde de değişimler olacak. Farklı boylardaki straforları kürdanları birleştirici olarak kullanarak drone kullanımına uygun evler tasarlayınız.


Oyun Heryerde: Okul bahçelerine çizilmiş sokak oyunları her zaman etkin biçimde kullanılabiliyor mu? Bu oyunların oynanmasının önündeki engel ne? Katılımcılarla bunu tartıştıktan sonra sokak oyunları zeminlerini taşınabilir hale getirirsek okulun her yerinde nasıl kullanabileceğimizi örnekliyoruz.

Oyun Herzaman: Törenler, ödevler, ders tekrarları, karne günleri, şenliklerde oyunlardan yararlandığımızda nasıl sonuçlar çıkar? Oyunun, etkinlik ve ders tasarımlarında etkili kullanılmasının yararlarını bu atölye katılımcılarının zaten bildiğini varsayıyoruz. Ama okulun tüm ders içi ve ders dışı süreçlerinde nasıl kullanılacağına dair bu atölyede aşağıdaki oyun ya da oyunsu uygulamaları paylaşıyoruz.

Oyun Herşeyle: Oyunların ders içi ve dışı kullanımı konusunda ikna olmuş öğretmenin karşısında başka bir problem de oyun materyallerine sahip olmak. Sınıfımızın bütün duvarını kutu oyunları ve hazır oyun materyalleri, oyuncaklarla mı dolduracağız? Bütçemiz var mı? Bütçemiz varsa bunları koyacak yerimiz var mı? Peki hazır oyuncak almak yerine materyal dönüştürerek öğrencilerimize doğru rol modeller olamaz mıyız?
Oyun Herşeyle felsefemizle basit materyallerle kutu, odaklanma, hafıza ve tasarım oyunları gibi oyun türlerinde neler yapabileceğimizi paylaşıyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder