26 Ağustos 2023 Cumartesi

Hatay'da Yaptığımız Temel İhtiyaç Destekleri

20 Şubat'tan beri Hatay'da birlikte çalıştığım gönüllü oyun kuruculara, şoförlerimize asıl işimizin Hayal Gücü Oyun parkı uygulamaları olduğunu söyledim. Bizim deneyimimiz ancak iki mobil araç ve dört kişi ile sınırlı idi.  Fakat sahada binlerce araçla binlerce insan temel ihtiyaç desteği yapabilmekteydi. Bu yüzden odağımız ve konsantrasyonumuz HOP uygulamaları oldu. Sahada su, yardım kolisi ve çadır gibi destek talepleri için depremzedelerin taleplerini daha hızlı iletebilecekleri telefon ve ilgili kişi numaralarını vererek ihtiyaçlarına dolaylı yardım edebildik. 


Çocuklara yönelik oyuncak, kitap ve kırtasiye ile ara ara da giysi gibi bazı yardım malzemelerini ise HOP uygulaması dışı zamanlarda sahada keşif uygulamaları yaparken dağıttık. 

Mart ayından sonra ise bir noktaya ikinci veya üçüncü uygulamaya gittiğimizde ve aynı noktada en az üç gün üst üste çalışmaya başladığımızda temel yardımlar konusunda daha çok sorumluluk almamız gerekti. İki nedenle: 

1.Dış yardımlar azaldı.

2.Hamile, engelli ve sesini hiç duyuramamış ihtiyaç sahipleri ile alanda üst üste çalışmalar nedeniyle doğrudan temas eder olduk. En önemlisi görünmez olan bu kişilere ulaşmamız için üst üste çalışma günleri nedeniyle sokakta ilişki kurduğumuz insanlar taleplerini iletebildi ya da bizi yönlendirdi.

Bu taleplere ise İBB deposundan bulabildiklerimizle hızla cevap verdik. Eğer spesifik talepler ise Hatay dışından desteklendi. (sadece sesli oyuncağı ile uyuyabilen Leyla'ya ses çıkartan minik klavye ya da Hatay'dan satın alma yapılarak bulunması imkansız olduğu hamile kıyafetleri gibi)

Bir post ile ya da bir wsapp grubundan paylaşımımız ile çok kişi Hatay'a gelemese de çok kritik ihtiyaçların temininde harika işler yaptı. Buraya gelen gönüllü depremzede oyun kurucularımız da hem gelirken hem de döndükten sonra imkanları dahilinde çok eksiğe merhem oldu.

Bu süreçte maddi ve ayni destekler ile aşağıdaki yardımlar ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.

1.İki aileye bebek arabası

2.İki yetişkin bireye tekerlekli sandalye

3.Bir yetişkin bireye koltuk değnekleri

4.En az beş koli bebek kıyafeti

5.Bir ihtiyaç sahibine hamile kıyafetleri

6.En az üç koli iç çamaşır (yetişkinler için)

7.Onlarca koli İBB yardım paketi

8.Onlarca koli İBB hijyen destek kolisi

9.10 koli yetişkin giysi

10.1 adet elektirikli süpürge

11.Çok sayıda talebe özel ve satın alma yoluna gidilerek temin edilen ayakkabı

12.İki kardeşin tedavi ihtiyacı (İskenderun'a giderek)

ve bir aileye aylardır temin etmeye çalıştığımız konteynır.


Bu süreçte tek sitemim sevgili kurumumuz PTT'ye. Kaybolan kolilerimiz, doğru düzgün geri bildiririm alamamız, birbirlerinden habersiz bir organizasyon. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder