25 Mayıs 2014 Pazar

Hayvan Çiftliği - Mavi Balon Grubu Sahnedeydi

Aşağıdaki yazı Mavi Balon Çocuk Atölyelerinin sunumundan önce velilere yaptığım konuşmanın metnidir:
Bugün niye buradayız? Burada bulunan üç farklı küme için yanıtlar farklı.
Siz çocuklarınızın yaptığı sahne işini izlemek için buradasınız. Çocuğunuzun gelişimi için belki de kendi günlük alışkanlıklarınızdan fedakarlık ederek her Pazartesi çocuğunuzu bize teslim ettiniz. Bize güvenip inandınız.
İkinci kümede biz varız. Biz Mavi Balon eğitmenleri ve Mavi Balon ekibi neden buradayız. İlk gerekçemiz sanat eğitiminin okul süreçlerindeki yetersizliğini karşılamak. Ayrıca, çocuğunuzu hayata hazırlamadığımızın bilincinde olarak buradayız. Onlar zaten hayatın içindeler. Sizin ve üst yapının istediği gibi değil, tüm bu biçimlendirme faaliyetleri arasında kendi olabilmeleri çabaları ile hayatın iççindeler. Biz sizin talep ettiğiniz biçimlemeden önce, onların birey olarak isteklerini-gerçekliklerini karşılayabilmek için varız.
Oyundan bir sahne
Peki üçüncü kümenin güzel elemanları niye var? Çocuklar sizin isteğiniz ve kararınız ile başladılar. Kendi istekleri ile devam ettiler. Bizim istediğimiz bir hikaye ile başladılar ve şimdi bu hikaye artık onların.
Bir kitap yazarsam yaptığım işler arasında en geniş yer ayıracağım proje kuşkusuz Hayvan Çiftliği olacaktır. Yılın başında görülmeye değer bir içselleştirme ile dramayla okuma yaptık. Çocukların dünyasına en uygun ve en değerli aşama da bu aşama oldu. Fakat biz bu yararlı aşamada durmayı beceremedik ve hikayeyi oyunlaştırıp ikinci dönemde bu oyunu prova etmeye başladık. Bu süreçte kendimizle övünebileceğimiz tek şey belki de yirmi yıla yaklaşan tecrübemin de sayesinde; çocukları kendi gerçek dünyalarından uzaklaştırmaya başladığımızı görmek oldu. Ve o noktada bu oyunu farklı oynamaya karar verdik. Belki tam da çocuk dünyasının mizahına uygun bir biçimde oyunumuzun son provasının oyunumuzun kendisi olmasına karar verdik. Önce kendimize şu soruyu sorduk. Bir prova bir oyun olabilir mi? Neden olmasın dedik. Şimdi hep birlikte göreceğiz ve her türlü sürprize açık olacağız.
Sizin isteğinizle başladılar, bizim seçimimizle yapacağı işe koyuldular ama kendi gerçeklikleriyle sizinle karşılaşacaklar.

İyi seyirler.
Oyun hatırası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder