1 Ocak 2024 Pazartesi

18-26 ARALIK - HATAY SAHA ÇALIŞMA RAPORUMUZ

Aşağıdaki blog yazısı Aralık ayı saha çalışmalarına katılan üyelerimiz Nedim Buğral ve ufuk Çarşıbaşı'nın ortak kaleme alması ile yazılmıştır.

HATAY ARALIK AYI SAHA ÇALIŞMALARIMIZ

2023 yılının son saha çalışmasında çocuklarla toplam 8 kez oyun için buluştuk. Bu 8 H.O.P.’a çocuklar toplam 185 kez katılım gösterdiler. Hatay’ın en dezavantajlı bölgelerinden biri olan Narlıca’daki Uludağ Elektrik Yaşam Kampüsü’ndeki toplam 5 buluşmamızın bazılarına tekrar katılan çocukların gelişimini gördük. Yanısıra Hassa’daki Şehit Veysel Anaokulu’nda ve Suriye sınırına yakın olan Reyhanlı’daki Kuletepe İlkokulu’nda da birer kez H.O.P. gerçekleştirdik. Bir H.O.P.’u da Hatay Deprem Dayanışma’nın Serinyol’daki yerleşkesinde gerçekleştirdik.


Şubat ayında gerçekleşen depremler sonrası bölgede hem kısmi toparlanma hem de zorlu koşullar devam ederken biz çocuklarla sürdürülebilir oyunla iyileşmenin mutluluğunu yaşadık. Fiziki koşullardaki normalleşmenin ve sosyal yaşamda eskiye dönüşün uzun zaman alacağı bölgede H.O.P.larımıza katılan gönüllülerin de gelişimini görmek önümüzdeki döneme dair gücümüzü ve umutlarımızı artırdı. Belli ki bize daha çok iş düşecek ve modelimiz başarısını her geçen gün daha da gelişerek kendini ispat ediyor. Oyun Hareketi Derneği üyemiz gönüllü Ufuk Çarşıbaşı ve sahada bize destek olan gönüllülerle birlikte çocukların her koşulda nasıl oyunla kendilerini ve çevrelerini iyileştirebildiklerini bir kez daha gördük.  

HATAY GENEL DURUM

*Antakya, Samandağ, Hassa, Reyhanlı ve İskenderun'da gerçekleştirdiğimiz saha çalışmaları için tüm bölgeyi gezme şansı da bulduk. Şubat ayındaki depremler sonrası özellikle de şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerdeki dev şantiye görünümü devam ediyor. Kırsalda ve yıkımın daha az gerçekleştiği bazı yerleşim merkezlerinde ise deprem kaygısı nedeniyle kurulmuş çadır ve geçici koyteynır tekil yapılar göze çarpıyor. Transflerler sırasında gözlemimiz yollar bakımsız, çoğu yer çamurlu, çöpler yeterli düzeyde toplanamıyor, trafik tehlikeli akıyor, ışıklandırmalar hala yetersiz. Öncelik kullanılmaz durumda olan binaların yıkımına ve koyteynır kentlerin kurulmasına verilmiş.

*Çoğunluk konteynır geçici konaklama alanlarında kalıyor. 21 metrekarede aileler hem kendi içlerinde mahremiyetten yoksun, hem de bitişik konteynırlar nedeni ile diğer aileler ile iç içe yaşıyor. Temel barınma ihtiyacının karşılanması sonrası görünen en büyük yeni ihtiyaç ekonomik düzeni ve sosyalleşmeyi yeniden kurmak. H.O.P.’lar çocukların okul dışı sosyalleşmesi açısından önemli bir ihtiyacı karşılıyor.

*Biz bölgede iken gerçekleşen 4.1 deprem çoğu bireyde korkuya neden oldu. Artçı depremler sürürken bir taraftan da yeniden büyük bir deprem olacağına dair söylem ve inanç çok yaygın. Bu da aileleri tedirgin ediyor, ortak yaşam alanlarında gündem oluyor. Deprem sonrası yaptığımız H.O.P. sırasında çocukların da birçoğu yine depremden bahsediyordu.

*Bizim de bir konteynırda konakladığımız Bursa-Kütahya konteynır kentte insani yardım dağıtımında yiyecek yardımı sonlanmış, hijyenik malzeme desteği devam ediyor. Başka alanlarda da insani yardım için STK depolarının boşalmaya başladığı şeklinde duyumlarımız oldu.



*Çocukların eğitim şartları, hem fiziki olarak, hem eğitim saatleri olarak hem de öğretmenlerin motivasyonları anlamında olağan koşullarda eğitim yapılan şehirlere kıyasla geride seyrediyor. Üniversite hazırlık ya da LGS için online hazırlanmak isteyen bazı öğrencilerin internet erişimi olmaması ya da sürekli kesintiye uğraması nedeni ile yaşadıkları dezavantaj devam ediyor.

*Genel ve acil sağlık hizmetleri verilirken spesifik alanlarda doktor bulmakta, görüntüleme cihazına ulaşmakta ya da bazı ameliyatlarda zorluk yaşanıyor. Hatay’da yaşamaya devam eden, çoğu dezavantajlı olan ve ekonomik sorunlar yaşayan kesim tedavileri için başka şehirlere ya da yaşadıkları yerlerden çok uzak yerlere gitmek zorunda kalıyor.

*Sağlık hizmetlerine ulaşmak hayvanlar için de sıkıntılı. Hatta deprem sonrası döneme göre daha da sıkıntılı bir hal almış. Üniversitenin veterinerlik fakültesi kapalı. Deprem sonrası bölgeye gelen gönüllü veterinerler dönmüş. Biz de yaralı bir yavru köpek için hem Antakya hem de İskenderun'da uygun müdahale yapacak yer bulamadık. Minik köpeği tedavisi için Adana’ya ulaştırmak zorunda kaldık.

*Güzel olan şu ki bir ay önceye göre daha çok kafe-lokanta-otel ve farklı alanlarda işletmeler açılmış. Hatay'a şimdi turistik amaçla gitmek isteyen durmasın gitsin. Hatta yurt içi turizmde olanağı olan herkes Hatay'a katkı olması açısından kendine planlama yapabilir. Bu haline rağmen Hatay'da gezilecek görülecek o kadar çok yer var ki...


HAYAL GÜCÜ OYUN PARKI UYGULAMASININ ÇOCUKLAR ÜZERİNE ETKİSİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTİR MİSİNİZ? (Öğretmenlere sorulmuştur)

1)Çocuklar kendi oyuncaklarını yapmak için heyecanlandılar. Yaparken eğlendiler. Geri planda kalan çocuklar oldu, arkadaşlarının yaptığı oyuncaklardan istediler. Genel olarak çocuklar için keyifliydi. Yaratıcılıklarını geliştirmek ve ortaya çıkarmak için güzel bir etkinlikti.

 

2)Sürdürülebilir bir proje olması çok güzel. Normalde çöpe gidecek materyallerden çocukların müdahalesiz ve özgür ortaya koydukları oyuncaklar çok güzeldi. Bu imkanı sunan derneğinize teşekkür ederim.

 

3)Çocukların yaratıcı düşünme becerilerini arttırdığını düşünüyorum. Ayrıca odaklanma sorunu olan çocuklarımızda bile odaklanma sorunu yaşanmadan başarılı bir çalışma yaşadık. El becerisi geliştirdiler. Ayrıca serbest çalışma ve çocukların kendi ürünlerini yapmaları öz güven açısından da olumlu olduğunu düşünüyorum.



 

OYUN HAREKETİ DERNEĞİ 18-25 ARALIK SAHA ÇALIŞMALARI

19.12.2023 - Uludağ Elektirik Yaşam Kampüsü (Narlıca) - H.O.P. - 30 çocuk

19.12.2023 - Şehit Veysel A.O. (Hassa) - H.O.P. - 25 çocuk

20.12.2023 - Uludağ Elektirik Yaşam Kampüsü (Narlıca) - H.O.P. - 15 çocuk

21.12.2023 - Uludağ Elektirik Yaşam Kampüsü (Narlıca) - H.O.P. (2) - 35 çocuk

21.12.2023 - Hatay Deprem Dayanışma (Serinyol) - H.O.P. 15 çocuk

22.12.2023 - Uludağ Elektirik Yaşam Kampüsü (Narlıca) - H.O.P. (2) - 30 çocuk

22.12.2023 - Kuletepe İ.O. (Reyhanlı) - H.O.P. (5) - 15 çocuk

23.12.2023 - Uludağ Elektirik Yaşam Kampüsü (Narlıca) - H.O.P. (3) - 20 çocuk

 

Derneğimiz bu süreçte 200’e yakın çocuğa doğrudan etki etmiştir.

Dolaylı olarak da 200 aile üzerinden 500 ile 1000’e yakın çocuğun da bu oyun biçimi ile buluşma ihtimali söz konusudur.

Reyhanlı ve Serinyol, istasyon çalışmamız ile bölgedeki diğer çocuklar da yerel gönüllü oyun sağlayıcılar aracılığıyla bu projenin ikinci katmanı sayesinde Hayal Gücü Oyun parkı uygulamalarında bulunabilecek.

 

HOP: Standart tekstil atıkları ve bant vb. birleştiriciler ile çocuklar oyum ve oyuncak üretir.

HOP 2: Küçük bobinler ve tamamlayıcı materyaller ile çocuklar oyun ve oyuncak üretir.

HOP 3: Dal vb. doğal materyaller ile çocuklar oyun ve oyuncak üretir.

HOP 5: Tüm HOP adımlarını tamamlamış ve istasyon olarak süregelen odak gruplar ile daraltılmış malzeme ya da tema vererek, yarı yapılandırılmış uygulamalar ile çocuklar oyun ya da oyuncak üretir.

 

OCAK AYI SAHA ÇALIŞMALARI İÇİN TEMASLARIMIZ

-Hatay Valiliği İl Sivil Toplum Müdürlüğü ziyareti - resmi izinler konusunda yol haritasının çizilmesi

-Hatay Deprem Dayanışma Derneği - Hop İstasyonu kurmak için planlama yapıldı

-Defne Derneği İskenderun saha çalışması - Hop İstasyonu kurmak için planlama yapıldı

-TOG Belen Destek Merkezi inceleme gezisi - Ortak projeler öncesi mekan inceleme

 

ARALIK AYI HATAY SAHA ÇALIŞMALARIMIZ GİDERLERİ

-Araç kiralama: 7920 TL

-Yakıt masrafı: 2000 TL,

- Malzeme transfer maliyeti: 2639 TL

- Yemek maliyeti: 1530 TL

Toplam 14.589 TL bütçe ile 18-25 Aralık 2023 tarihlerinde saha çalışmamız gerçekleşmiştir. Bu bütçe Air Liquide firmasının derneğimize yaptığı bağış ile karşılanmıştır.

İstanbul – Hatay ve Hatay – İstanbul ulaşımı ile Narlıca’da konaklama bedeli Uludağ Elektirik A.Ş. tarafından karşılanmıştır.


 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder