20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü nedeni ile 20 Kasım 2021'de Oyun Hareketi Derneği resmi yazısı ile "Esnek Oyun Alanları" konusunda politika üretmeleri konusunda çağrı mektubu ilettik. Bu çağrıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı yanıt verdi. Oyna İstanbul projesi ile de bu sayede tanışmış olduk. Ayrıca İ.B.B. bünyesinde bir oyun birimi kurulduğunu, bu birimde playworker "oyun kurucu" kadrosu oluşturulduğunu ve süreç içinde bir dizi eğitim çalışmalarında bulunduklarını da heyecanla öğrenmiş olduk.
Oyun Hareketi Derneği'nden Doç.Dr. Sebla Arın Ensarioğlu, Öğr. Gör. Sabiha Sevgi, Oyun Uzmanı Gizem Şahin ile İ.B.B. bünyesinden de Sn. Başak İncekara liderliğinde tüm ekip ile oldukça verimli hazırlık toplantıları gerçekleştirdik.
Tüm bu hazırlık sürecinden sonra da ilk saha çalışmamızı Fenerbahçe Dalyan Parkı'nda gerçekleştirdik. Güzel haber burada kalıcı bir esnek oyun alanı (macera oyun parkı) çalışmalarının da başlamış olması.
İlk saha çalışmasında alanın bize sunduğu olanaklar, alan obje ilişkisi, büyük ve küçük esnek oyun objelerinin çeşitliliği ile ilgili pek çok not alma fırsatımız oldu.
Sırada aynı alanda üç farklı uygulama ile aşağıdaki hususlarda belli sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz:
- Oyun Adası/Alanı nasıl oluşturulmalı?
- Alana çocukların doğal olarak ilgisini çekecek neler yapabiliriz?
- Hangi tip büyük ve küçük oyun objelerini alanda deneyebiliriz?
- Oyun Kurucu alanda nasıl rol almalı?
- Alanda sürdürülebilir bir oynama kültürü nasıl tetiklenir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder