14 Aralık 2017 Perşembe

KAMUSAL ALANDA OYUN – Yüksekova Deneyimi

Başlığa Yüksekova dememin nedeni hiç gitmediğimiz bir yere dernek kuruluş felsefemizin ulaşma ihtimalimiz. Peki, kamusal alanda oyunun önemi ve işlevi konusunda deneyimlerimiz buradan Yüksekova’ya nasıl ulaşıyor?



Hikaye Yüksekova’da zorunlu görev yapan Dr. Okan Aydın ile başlıyor. Bursa’da Patika ‘Paylaşımcı Toplumsal İyilik Kampanyaları’ isimli bir derneğin kurucusu olan Okan Aydın sosyal sorumluluk alanlarında faaliyet gösteren bir gönüllü grubu ile birlikte insanların hayatına değiyor. Hakkari Yüksekova’ya da bu değerli alışkanlığı ile birlikte giden Aydın görev yaptığı yerde bir okula yardım girişiminde bulunuyor. Fakat okulun müdüründen aldığı yanıt Okan Aydın’ın bambaşka bir proje üretmesine neden oluyor. Kısaca müdürün yanıtı, okula ve bölgesine maddi yardımdan çok, gençlerin eğitimini ve sosyal hayatını destekleyecek sürdürülebilir projelerin yapılması. Devamındaki süreç Okan’ı Yüksekova’da Gençlik Merkezleri’nde ve aileye dönük çalışmalar yürüten birimlerde çalışan profesyonellerle çalışmaya sürüklemiş.
Hedef: gençlere temas eden kamu kurumlarındaki eğitmenlere yetkinlik konusunda destek olmak. Bu hedef doğrultusunda sekiz misafir eğitmene grup dinamiği, gönüllülük, ekip çalışma becerisi, gençlerle çalışma, proje bazlı düşünme/proje döngüsü, yaygın eğitim metodları başlıklarında eğitimler verildi.
Biz Oyun Hareketi Derneği olarak bu eğitim sürecinin başında grup dinamiği, ekip çalışmaları atölyelerini üstlendik. Ve hem bu atölyelerde, hem de süreç boyu yaşadığımız paylaşımlarda oyunun hedeflenen projelerde yöntem olarak nasıl kullanılabileceğini aktardık. Demokratik tutumlarda oyun, projelerin sürdürülebilirliği için motivasyon unsuru olarak oyun, proje çalışanlarının oyun sağlayıcısı olmaları için püf noktaları bu paylaşımların merkezinde oldu.
Mart ayında ziyaret sırası bizde olacak ve karşılıklı deneyim paylaşımları devam edecek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder